Vraag en antwoord

V?
Mijn tandarts zegt dat mondhygiënisten er alleen zijn voor patiënten met tandvleesproblemen. Klopt dit?
A.
Nee, dat klopt zeker niet. Mondhygiënisten zijn er voor iedereen. Een mondhygiënist heeft een 3 of 4 jarige HBO studie doorlopen waarbij preventie, het voorkomen van gebitsproblemen en het gezond houden van tandvlees, centraal staan. Preventie is dan ook het wettelijke deskundigheidsgebied van de mondhygiënist. De mondhygiënist is er voor iedereen, want iedereen heeft het recht om samen met een specialist te werken aan het voorkomen van gebitsproblemen.

V?
Wat is het verschil tussen een (preventie)assistente bij de tandarts en een erkend mondhygiëniste?
A.
Een preventie-assistente heeft vaak een verkorte cursus van enkele dagen gevolgd en kan uitsluitend onder regie van de tandarts en met toestemming van de patiënt beperkte behandelingen uitvoeren. De preventie-assistente wordt door de wet BIG niet erkend.

De mondhygiëniste heeft een volwaardige 3 of 4 jarige HBO-studie afgerond. De mondhygiëniste wordt door de wet erkend en heeft een zelfstandige behandelbevoegdheid. De mondhygiëniste is gedurende de uitvoerige studie volledig vertrouwd geraakt met het behandelen van patiënten en kent de achtergronden van problemen in de mond. De mondhygiëniste zal (beginnende) problemen vroegtijdig signaleren, en zo nodig een behandelplan voorleggen. De mondhygiëniste is daarom de preventie specialist.

V?
Ik heb al een mondhygiëniste. Kan ik overstappen?
A.
Ja, dat kan. Als u bij uw vorige mondhygiënist(e) uw dossier even opvraagt en meeneemt naar de eerste afspraak bij Mondhygiënepraktijk Emmen, dan kan het behandelplan probleemloos worden voortgezet.

V?
Wat is het voordeel van mondhygiënisten werkend vanuit een eigen praktijk?
A.
Als mondhygiënistenpraktijken kunnen wij ons volledig toewijden aan preventie. Wij doen immers geen behandelingen als gaatjes vullen, kronen en bruggen. Wij hebben maar 1 belang: samen met u er voor te zorgen dat gebitsproblemen worden voorkomen en uw tandvlees gezond blijft. Onze duidelijke focus maakt dat we leidend zijn op het gebied van preventie.

V?
Kan ik ingeschreven blijven bij mijn huidige tandarts, terwijl ik daarnaast de mondhygiëniste met een eigen praktijk bezoek voor preventief onderhoud?
A.
Ja zeker, dan kan heel goed. Dit biedt u het grote voordeel van functiescheiding. De preventieve behandeling wordt uitgevoerd door een specialist, de erkend mondhygiënist. Eventuele gebitsproblemen worden behandeld door de tandarts. Zo heeft u op ieder gebied de best denkbare zorgverlener tot uw beschikking.

V?
Voert een mondhygiënist ook een periodieke controle uit?
A.
Een mondhygiënist is er voor opgeleid om de facetten van een periodieke controle uit te voeren. De mondhygiëniste kan caviteiten (gaatjes) herkennen en beoordeelt nauwkeurig de gezondheid van uw tandvlees. Naast het bezoeken van de mondhygiëniste, adviseren wij u minimaal 1 maal per jaar de tandarts te bezoeken voor een periodieke controle. U krijgt daarmee in feite een dubbel-check van uw gebit en tandvlees. Tevens kan een tandarts besluiten röntgenfoto's te maken. Iets wat in een mondhygiënistenpraktijk niet mogelijk is.

Openingstijden

Maandag : 08:30 - 17:00
Dinsdag : 08:30 - 17:00
Woensdag : 08:30 - 17:00
Donderdag : 08:30 - 17:00
Vrijdag : 08-30 - 17:00

 

 

Contact

Mondhygiënepraktijk Emmen
Boermarkeweg 50H
7824 AA Emmen
 
T : 0591 - 72 59 40
E : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.